Independència de Catalunya i nacionalitat espanyola

Deixa un comentari

11 Mai 2016 per Oriol Vidal-Aparicio

Ara que hi tornaran a haver eleccions a les Corts Espanyoles (el 26 de juny), vull tornar a compartir el meu article “Independencia de Cataluña y nacionalidad española” des de les pàgines d’aquest blog. Us demano que el compartiu especialment amb aquells catalans que pensen que la independència de Catalunya té sentit, que és una solució lògica al problema polític plantejat entre Catalunya i Espanya, però que al mateix temps se senten sentimentalment lligats a Espanya i preferirien no perdre la nacionalitat espanyola; o amb aquells que simplement, per qüestions pràctiques i “per si de cas”, no s’atreveixen a votar a favor de la independència de Catalunya perquè temen que comporti la pèrdua de la nacionalitat espanyola automàtica per als catalans.

Havia tractat aquesta qüestió de forma breu especialment en aquest article, i encara més breument en aquest altre. En aquest estudi de 27 pàgines, publicat originàriament en castellà, analitzo el marc juridicopolític espanyol i concloc que l’Estat espanyol no compta amb vies jurídiques creïbles ni políticament viables per retirar (ni indiscriminadament ni selectivament) la nacionalitat espanyola als catalans en cas d’iniciar-se un procés d’independència. El mateix Mariano Rajoy es va quedar sense arguments quan se li va recordar l’Article 11 de la Constitució Espanyola poc abans de les eleccions del 27S. Però la qüestió és una mica més complexa i val la pena analitzar-la a fons.

Un obstacle polític de primera magnitud per tal que Espanya pogués retirar la nacionalitat espanyola als catalans és que per fer això el govern espanyol hauria de reconèixer prèviament el nou Estat català, cosa que és molt improbable que passés a curt termini si es coneix mínimament la història diplomàtica de l’Estat espanyol. Efectivament, en un escenari de no reconeixement diplomàtic, no tindria sentit que Espanya intentés retirar la nacionalitat espanyola als catalans per haver acceptat la nacionalitat d’un Estat que, des del punt de vista jurídic i diplomàtic, no existiria per a l’Estat espanyol.

En tot cas, qualsevol reconeixement diplomàtic de Catalunya com a Estat independent seria altament improbable sense la mediació de la Unió Europea. En cas d’independència de Catalunya de facto, en l’actual context polític encallat (resultant de la posició dels principals partits espanyols sobre la qüestió catalana), és més probable que, per raons de caire pragmàtic, abans es plantegés una resolució a la qüestió de l’estatus de Catalunya dins de la Unió Europea, que no el reconeixement diplomàtic del nou Estat català per part de l’Estat espanyol. Podria ser imaginable, d’altra banda, un escenari en què les dues qüestions fossin abordades conjuntament en negociacions a tres bandes entre Catalunya, Espanya i la Unió Europea.

En definitiva, la decisió (1) d’adoptar la nova nacionalitat catalana i gaudir de doble nacionalitat catalana i espanyola, (2) adoptar la nova nacionalitat catalana i renunciar a l’espanyola, especialment quan la relació entre Catalunya i la Unió Europea quedés aclarida jurídicament, o (3) rebutjar la nova nacionalitat catalana i mantenir només l’espanyola, quedaria en gran part a les mans de cada català. La conseqüència lògica de l’anàlisi que faig a l’article és que, tant si Catalunya continués sent territori de la Unió Europea com si no, mentre els catalans no renunciessin voluntàriament a la nacionalitat espanyola, continuarien sent ciutadans de ple dret de la Unió Europea, amb dret a la lliure circulació i a residir i treballar a qualsevol dels 28 Estats membres de la Unió.

De nou, podeu llegir l’estudi original aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: